DELA

Antifascistisk Uffe levererade

Ulf Lundell underhöll en av årets största rockoffpubliker i över två timmar. Publikens medelålder var som väntat högst på årets rockoff. Konserten bjöd på flera politiska markeringar.
Innan konserten träffar vi två riktiga Uffe-fans
Vilken är favoritlåten?
– Rom i regnet, säger Peter Norell
– Rått och Romantiskt, säger Dennis Lindqvist
– Jag hoppas att han spelar mycket från de äldre plattorna, säger Dennis Lindqvist
Har ni sett honom förut?
– Jag såg honom sist han var på rockoff för åta år sedan och då var det jävligt bra. Riktiga Ufferävar har sagt att det är en av hans bästa spelningar. Jag såg honom i Globen också, men då var det dåligt ljud, säger Dennis Lindqvist.
Uffe kommer in på scen med elgitarren slappt hängande över magen utan att hålla i den. Utan att säga något och i snabbt tempo bränner han av ”Vi är inte arbetslösa”, ”Är Vi Lyckliga Nu” och ”Törst”.
För det mesta när Ulf Lundell mellansnackar är det för att han har något att säga.


Tydlig markering
Han gör en tydlig markering och lugnar ner tempot på konserten när han säger att det svenska valet i höst handlar om att få bort alliansregeringen och sedan i följande låt berättar varför alliansregeringen måste bort.
På många andra festivaler hade ett sådant uttalande dragit upp rungande applåder, men man märker att medelålderspubliken i Mariehamn har vissa reservationer mot Lundells politiska ställningstagande.
Innan han kör igång storhiten ”Öppna Landskap” berättar han hur illa han tycker om sverigedemokraterna.
– Det här är en antifascistisk låt, utropar han precis innan låten drar igång.
Han och bandet genomför dessa tempoväxlingar mycket bra. Både orden som sägs mitt emellan och låten som kommer efter ges extra vikt.
Jämförelsen mellan Ulf Lundell och Bruce Springsteen är mer än lovligt sliten, men den håller. Han levererar långa konserter i högt tempo till en trogen publik år efter år.

Frans Jansson

frans.jansson@nyan.ax