DELA

Ännu en familj i skolflykt till Åland

Jenny och Nicklas Lantz bor tillsammans med sina tre barn i en husvagn på Degersands camping sedan två veckor tillbaka.
Familjen flyttade från Vadsbro till Åland för att barnen ska kunna undervisas hemma.
Om den svenska regeringens förslag till skollag antas av riksdagen blir det i stort sett omöjligt att bedriva hemundervisning om det inte finns särskilda skäl för det. För knappt ett år sedan berättade Nya Åland om en svensk familj som därför flyttat till Åland.
Nu väljer också familjen Lantz från Flen att komma till Åland, eftersom det här inte finns någon skolplikt, bara läroplikt.
– Vi trivs med att ha barnen hemma och i Sverige fråntas vi rätten att undervisa dem själva, säger Jenny.
Jenny är lärare i grunden och jobbar nu hemifrån som egenföretagare. Nicklas är rörmokare, men arbetar sedan femton år tillbaka som skådespelare och musiker. Tillsammans undervisar de sina tre barn Lukas, 10 år, Beppe, 7 år och Frode, snart 4 år, i allt från matematik till hur man tecknar manga.
– Vi har en enorm fördel som kan ta vara på lusten att lära när den dyker upp. Om något av barnen ställer en fråga klockan 22.30 finns det ingen magister i världen som kommer fram och svarar på det, utan det tar vi reda på själva, säger Nicklas.


Trivs hemma
Föräldrarna bestämde sig för hemundervisning när Lukas var ungefär två år och skulle börja på dagis.
– Vi tyckte väl att vi måste på grund av den sociala biten och gick på inskolning, men tyckte inte att det var dags för honom att börja. Och det blev liksom aldrig dags eftersom vi trivdes med att ha honom hemma, säger Jenny.
Läs mer i papperstidningen!

Linnea Friman