DELA

Annika Orre – i läsarnas tjänst

Hon är en snäll men envis terrier som med ett starkt rättvisepatos och en aldrig sinande energi gräver hur djupt som helst för att avslöja maktmissbruk i samhället.
Hon är Annika Orre – och hon är årets Topeliuspristagare.

Topeliuspriset för 2013 går till Nya Ålands reporter Annika Orre. Topeliuspriset är det största inom journalistik i Svenskfinland och det är första gången, sedan det instiftades 1991, som en ålänning får det.
Prisjuryn beskriver Orre som en enträgen journalist som är skicklig på grävande lokaljournalistik.
– Hon är ytterst produktiv på en liten redaktion och skicklig på ekonomisk bevakning i landskapet Åland. Hon bevisar på ett fint sätt att det går att göra högkvalitativ journalistik även på tidningsredaktioner med mindre resurser, står det i motiveringen.
– Jag blev totalt överraskad, jätteglad och stolt, säger Annika Orre själv och fortsätter omedelbart i den ödmjuka stil som vi på Nyans redaktion känner så väl igen:
– Men jag vill framhålla att det är fråga om ett lagarbete eftersom tidningen har gett mig fria händer – jag är inte alls säker på att man överallt skulle få den förmånen. Och i det lagarbetet ingår också samhället och naturligtvis läsarna.

Läs hela intervjun med Annika Orre i morgondagens Nya Åland.

Titte Törnroth-Sarkkinen
titte.tornroth@nyan.ax