DELA

Anhöriga uppmanas följa BBs besökstider

Besökare på sjukhusets BB-avdelning måste sluta komma in när helst de vill. Det menar avdelningens barnmorskor som nu sätter ner foten för att värna om lugn och ro för sina patienter.

– Det konstanta springet stör interaktionen mellan mor och barn, säger vikarierande avdelningssköterska Cecilia Ekholm.
När en vän eller släkting har fått barn, vill många visa sin omtanke och på Åland är det vanligt att besöka den nya lilla familjen redan på sjukhuset. Mellan klockan 18 och 19 på kvällarna är det helt okej att besöka de nyfödda och deras familjer på BB-avdelningen på Ålands centralsjukhus. Men under dygnets övriga timmar ska anhöriga och vänner hålla sig därifrån. Det anser avdelningens barnmorskor som nu säger i från på skarpen.
– Det kommer väldigt många besökare utanför besökstiden. Då missar man själva vitsen med besökstiden – att fokus under alla andra av dygnets timmar ska vara på den här nya, lilla familjen, säger barnmorskan och vikarierande biträdande avdelningssköterskan Malin Lindvik.

Inte barnets bästa
Hon och kollegan Cecilia Ekholm är överens om att den tid som mamman och barnet befinner sig på BB är så kort att varje timme är viktig. Man ska lära känna sitt nya barn, amningen ska komma i gång och överhuvudtaget ska familjen hitta sina nya rutiner tillsammans.
– Många nyblivna mammor är inte bekväma med att amma inför andra. Därför blir det så tokigt om det till exempel är ett barn som har tappat i vikt och signalerar att det vill komma till bröstet, men i stället ligger i någon annans famn. Då är det inte på barnets villkor.
Lindvik och Ekholm berättar att många nyblivna mammor har svårt att säga nej till besökare, trots att de egentligen inte orkar träffa någon. Att komma på besök bara några timmar eller någon dag efter att barnet fötts är ganska typiskt för Åland, enligt barnmorskorna.
– På Åland tror många att man måste komma och hälsa på till BB och att man är oartig annars. Men vissa vill inte alls ha besök. Man kan ha ont efter förlossningen, man är kanske inte så rörlig eller så är det något annat som man kanske inte vill berätta om för alla.Vädjar
Lindvik menar att besöket sällan är så viktigt för den nyblivna mamman som för besökaren själv. Hon uppmanar anhöriga att skjuta på besöket någon vecka och i stället besöka familjen hemma när bebisen har hunnit bli åtminstone en vecka eller två. På avdelningen har man diskuterat både att låsa dörren utanför besökstiden och att införa ett totalt besöksförbud. Men genom att gå ut i tidningen och berätta om situationen, hoppas de att det inte ska behöva gå så långt.
– Nu sätter vi ner foten och vädjar om respekt och förståelse från allmänheten för den speciella situation som föräldrarna är i. Vi gör inte det här för att vara elaka, utan för att tiden här är så skör och dyrbar.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax