DELA

Ämbetshuset utrymdes vid övning

Fyra minuter och sjutton sekunder. Så länge tar det att tömma Ämbetshuset på folk. Det står klart efter gårdagens utrymningsövning.
Klockan 8.45 går larmet i Statens ämbetshus. Bara sekunder senare fylls korridorerna av folk. De tar sig snabbt ut på parkeringen.
Leif Weckström från tingsrätten är ordförande för Ämbetshusets skyddskommitté. Han räknar upp avdelningarna ämbetsvis – skattebyrån, tingsrätten, tullen och så vidare – för att kontrollera att alla har lyckats ta sig ut. Det har de allra flesta. Vid en kontroll upptäcks dock två personer som hört larmet men inte brytt sig om att gå ut.

Nyttig övning
Tullinspektör Helena Mällinen har varit med om liknande övningar förr.
– Det är bra att de ordnas, tycker hon.
Mällinen brukar alltid hörsamma larmen. Det till skillnad från många som tänker att ”det är ju bara en övning”.
– Jag har väl alltid varit lydig, säger hon med ett leende.

Gå igenom rutiner
Genom övningen tar skyddskommittén reda på hur lång tid det tar att tömma byggnaden. Dessutom testas utrymningsvägar, branddörrar och brandlarm. Fastighetsskötaren Lennart Alexandersson kontrollerar att ventilationen stannar och att luftspjällen stängs. Allt fungerar som det ska.
Alla företag borde se över sina rutiner, säger arbetarskyddsingenjör Henning Karlsson. Räddningsplanerna är nämligen lagstadgade i dag. I planen ska det framgå hur faror kan undvikas och olyckor förebyggas. På det sättet kan man undvika att branddörrar lämnas öppna och räddningsvägar blockeras. I planen ska det också finnas information om hur ventilationen stängs av och var utrymningsvägarna finns.
– Den som inte vet hur man gör upp en plan kan kontakta räddningsverket, tipsar Henning Karlsson.
I Mariehamn har allt fler företag börjat ta fram räddningsplaner för sina företag, berättar brandmästare Patrik Lindberg.
Men lika viktig är förstås den praktiska övningen. Efter gårdagen vet åtminstone personalen i Ämbetshuset vad som gäller när brandlarmet gå.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax