DELA

Alvin kan tacka ÅHS för sitt liv

Ett barn på 50.000 föds med hemofagocyterande syndrom.
Alvin Eriksson hade den osannolika oturen att drabbas, men turen att räddas av en snabb diagnos.
När den snart tio månader gamla Alvin Eriksson i dag leker framför kameran med mamma Susanne hemma i Mariehamn är det svårt att föreställa sig att han tillbringat de senaste tre månaderna på sjukhus i Uppsala med en dödlig sjukdom.
Allt började i augusti. Alvin fick hög feber och de blev uppmanade av läkare att åka in till akuten.
– Han hade 40,9 grader, men det kan ju småbarn ha så det kändes först nästan pinsamt att gå till läkaren.
Men beslutet att ta sjukdomen på allvar visade sig var helt rätt.
Läkarna började snabbt ana att det handlade om någonting allvarligt. Misstankarna riktades mot den exremt ovanliga sjukdomen hemofagocyterande syndrom (HLH), en diagnos som drabbar omkring två barn per år i Sverige och som har en dödlighet på 40 procent.
Två dagar efter att Alvin tagits in skickades han vidare till Uppsala med helikopter.
– Sjukvården på Åland har fått väldigt mycket beröm för sitt agerande från Uppsala. Mindre sjukhus – och stora för den delen – missar lätt så här ovanliga sjukdomar, säger Susanne Eriksson.
Susanne och Alvin är tillbaka på Åland, men måste varje vecka åka över till Uppsala för att ta nya prover. På grund av det nedsatta immunförsvaret måste Alvin hållas borta från folksamlingar de närmaste åtta månaderna. Men efter det är förhoppningen att han ska kunna börja på dagis och få återgå till en normal, frisk uppväxt.
Läs mer i papperstidningen!

Jens Finnäs