DELA

Alva från Åland invald för hett feministparti

Väljarundersökningar tyder på att FI – Feministiskt Initiativ – är på väg in i Sveriges riksdag i höst efter flera misslyckade försök.
Aländska Alva Eriksson, 21, har redan tagit plats i Uppsala universitets kårfullmäktige på ett FI-mandat.
Alva Erikssons intresse för politiskt arbete var svalt när hon växte upp. Att gå med i något partis ungdomsgrupp lockade inte.
Men hemmet var ingen politikfri zon. Alva Eriksson är dotter till Katrin Sjögren, ledare för Liberalerna på Åland med ett starkt engagemang för miljön och sociala frågor.
– Jag har vant mig vid det politiska samtalet hemma. Vi har haft flera diskussioner där vi inte håller med varandra. Det är bra att jag får öva.
Vägen till FI gick via en kurs i genusvetenskap i Uppsala.
– Det var det första jag började plugga och då kom det feministiska engagemanget automatiskt. En kompis drog med mig i det. På två år har det exploderat. I kårvalet för drygt en månad sen blev FI-studenter det största partiet. Vi har tolv av 42 mandat. Jag blev fullmäktigeledamot.
Vem går med i FI på universitetet?
– Unga tjejer och killar som är missnöjda med hur jämställdhetsfrågan och den antirasistiska frågan hanteras, man tycker att den inte tas på allvar. Jag har aldrig sett mig själv som någon som ska engagera sig i partipolitik men FI är sin egen rörelse. Den är väldigt välkomnande och det finns ingen organisation att klättra i. Det finns utrymme att göra fel.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom