DELA

Allt tyder på att strejken skjuts upp

Det lutar åt att riksförlikningsmannen Esa Lonka går landskapsregeringen till mötes och senarelägger den arbetsnedläggning som Sjömansunionen aviserade i fredags.
– Jag pratade med hans sekreterare i fredags som sade att riksförlikningsmannens ambition är att ge oss de 14 dagarna, säger trafikavdelningens chef Yvonne Österlund.
Det var i fredags som Sjömansunionen meddelade att dess medlemmar ombord på skärgårdsfärjorna Viggen, Grisslan, Alfågeln, Knipan, Ejdern, Gudingen och Skiftet tas ur arbete den 3 mars klockan 18 om man till dess inte lyckas komma överens med landskapsregeringen om ett nytt kollektivavtal.
Landskapet ansökte då hos riksförlikningsmannen om att senarelägga strejken. Man hänvisade till 8§ i lagen om medling i arbetstvister som säger att om den planerade strejken berör ”samhällets livsviktiga funktioner”, kan myndigheten förbjuda arbetsnedläggningen med högst två veckor.
Eftersom skärgårdstrafiken upprätthåller funktioner som sjukvård, livsmedelsförsörjning och bränsletillförsel i skärgården anser landskapsregeringen att den faller under livsviktiga funktioner.
Esa Lonka befann sig på semester förra veckan och så också den här veckan, enligt Yvonne Österlund.
– Men förhandsbeskedet säger att det blir uppskjutet, i så fall till den 17 mars klockan 18.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén