DELA

Allemansrätten ger både rättigheter och skyldigheter

Den så kallade allemansrätten är något många av våra gäster från öst och väst tar för givet. Den åländska versionen ser dock lite annorlunda ut än i grannländerna.
Friluftsturister ondgör sig över begränsningarna här. Aila Thurin på Visit Åland tror dock att det endast marginellt påverkar turismen.
Väsentliga skillnader är att du på Åland inte får tälta eller ställa din husvagn utan markägarens tillstånd. Om man har hund så måste den hållas kopplad. Eld får göras upp endast på iordningställda grillplatser och för att sportdyka måste man ha tillstånd från landskapsregeringen.
Allemansrätten är ingen lag, utan bygger på seder och bruk som har vuxit fram med tiden. På landskapsregeringens hemsida finns ett dokument med riktlinjer för den åländska allemansrätten.
Arga turister
Även andra, till exempel Visit Åland och Viking Line, informerar om den åländska allemansrättens särarter.
På svenska webbforum för friluftsliv finns det vissa som ondgör sig över de åländska reglerna. Det här inlägget skrevs till exempel av signaturen Birkaland på husbil.se:s webbforum..
””Övernatta i husbil eller husvagn utan tillstånd är förbjudet”. Blir så förbannad. Att parkera husbilen klockan 23.00 i Mariehamn går tydligen bra, men ve den stackare som slumrar till en stund. Då vankas dryga böter.”
Aila Thurin, kundserviceansvarig på Visit Åland, berättar att de brukar få frågor från tältare och husbils- och båtägare om var det är tillåtet att vistas och övernatta.
– Husbilsägare brukar ofta fråga om det är tillåtet att stanna vid vägkanten för att sova. Då svarar vi att de måste ha markägarens tillstånd, säger hon.
Läs mer vad markägare tycker, vad allemansrätten innebär och om ministerns förslag för framtiden i dagens papperstidning!

Frans Jansson