DELA

”Alla skyller på varandra om ÅHS”

LAGTINGET. I går klubbade lagtinget landskapsregeringens andra tilläggsbudget för år 2012 med en nettoökning på knappa 7 miljoner. Störst diskussion blev det som väntat kring Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).
ÅHS står för 2,8 miljoner euro av budgeten i både minskade inkomster och ökade utgifter. I finans- och näringsutskottets behandling av budgetförslaget fick utskottet nyligen kännedom om att ÅHS kommer att behöva ytterligare 700.000 för att klara av 2012 års ekonomi.
Gårdagens debatt handlade om vem som har gjort vad, eller inte gjort tillräckligt för att förhindra nuvarande situation samt hur man ska göra med ÅHS i framtiden. Liberalernas Mats Perämaa tyckte att alla skyller på varandra i debatten.
– Styrelseordförande skyller på Liberalerna. Finansministern visste inget för ett par dagar sedan och socialministern sade för inte så länge sedan att det inte finns ekonomiska problem på ÅHS.
Det andra oppositionspartiet Ålands framtid tyckte att också Liberalerna har ett ansvar för ÅHS-situationen.
– Man vänder inte en sådan här skuta direkt. Liberalerna har tidigare suttit på ordförandeposten i ÅHS i fyra år och då har man ett ansvar, sade Anders Eriksson (Åf).
Finans- och näringsutskottets ordförande Jörgen Pettersson (C) inledde med att säga att det inte går att skylla alla dagens problem på sittande styrelse och regering.
– Inom ÅHS har det funnits ett otillräckligt ledarskap och en brist på politiskt mod under flera år. Under de senaste 13 år har ÅHS överskridit sin budget 11 gånger.
Läs mer i papperstidningen!

Alfons Röblom