DELA

Alkobommar kan bli verklighet i hamnarna

Hur stoppar man rattfulla förare som kör i land från färjan?
Nu finns lösningen i sikte: Ett snabbt blås som öppnar en bom för fri passage – eller som förblir stängd om promillehalten är för hög.
I början av maj berättade Nya Åland om pilotprojektet med alkobommar i Stena Lines Tysklandsterminal i Göteborg som pågick under hösten.
Nu planeras nästa försök i hamnarna i Stockholm och också på Åland diskuteras alkobommar i hamnarna. Iinfrastrukturminister Veronica Thörnroos är entusiastisk.
– Det låter som ett bra, enkelt och relativt billigt sätt att öka trafiksäkerheten, säger hon.
I tisdags bjöd landskapsregeringen, Folkhälsan och Ålands motorförares helnykterhetsförening in till information om den nya metoden. Inbjudna gäster var svenska Motorförarnas helnykterhetsförbunds vd Arne Winerdal och projektledare Tomas Jonsson som också hade med sig en minivariant på alkomätaren som styr alkobommen.


”Världsunikt projekt”
De kallar projektet för världsunikt och jämför alkobommen med en outtröttlig polis som jobbar dygnet runt alla årets dagar. Alla fordonsförare som kör i land från färjan slussas via stationen som är stängd med en bom – under hösten fanns två filer med bommar i hamnen – och alla förare måste blåsa i en tratt för att öppna bommen.
Om promillehalten är över gränsen stannar bommen nere, vilket registreras i övervakningscentralen som ligger 170 kilometer bort och polis, tull eller kustbevakning får order om att åka till hamnen och göra regelrätta tester.
Kameraövervakningen omöjliggör också eventuellt fusk med vem som är den rätta föraren och när alkoholen har druckits.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre