DELA

Ålcom störs av elstängsel

Felinstallerade elstängsel ger störningar i Ålcoms bredband. Har man ett bredband som fungerar bra på vintern men brukar krångla sommartid kan orsaken vara att det står en hage i närheten.
Fenomenet är ett känt problem inom branschen, menar Mikael Niilimaa på Ålcom.
Störningarna uppstår när det i närheten av hemmet står en hage med felinstallerat stängsel och oftast är det den så kallade vallpojken, lådan som skickar ut strömmen i stängslet, som är otillräckligt jordad eller att stängslet är kopplat till ett vanligt eluttag som orsakar störningen.
Störningar i bredbandet som är kopplat till elstängsel visar sig på sommaren när hagar är uppsatta, medan det inte är några problem vintertid. Har man märkt av sådana här problem med sitt bredband uppmanar Ålcom att man gör en felanmälan hos dem, så gör telefonbolaget en felsökning för att ta reda på vad som är orsaken.
– Oftast är det telefonbolaget som åtgärdar störningen. Vi kan ibland åka ut och filtrera bort störningen från själva bredbandet, säger Mikael Niilimaa.
Stig Danielsson på Mariehamns telefon säger att om man kan konstatera att det är en vallpojke som orsakar störningen kontaktas den som satt upp den. Elstängsel som är omskötta, rätt installerade och fungerar som det är tänkt orsakar i allmänhet inte störningar i bredbandet.

Fredrika Fellman