DELA

Ålcom i tvist med SVT och TV4

Ålcom har hamnat i tvist med svenska tv-bolagen TV4 och SVT angående sina ReTV-tjänster.
Tv-bolagen kräver att Ålcom slutar tillhandahålla möjligheten att banda deras sändningar, men Ålcom hänvisar till den finländska upphovsrättslagen och menar att de har rätten på sin sida.
– Det här handlar bara om pengar och makt. Världen förändras och nu försöker tv-bolagen pinka in sina revir. Vi är ändå så säkra på att vi har rätt att vi är beredda att ta saken till domstol. Vi vill gärna ha en juridisk tolkning och ett prejudikat på det här, säger Ålcoms affärsutvecklare Hasse Holmström.
Ålcoms kunder har under sex år kunnat banda vissa kanaler och spara dem i sin helhet på en server under en vecka. Ålcom-kunder med IPTV-avtal har kunnat se bland annat SVT:s kanaler och TV4 med ReTV en hel vecka efter att de sänts.
I vintras började TV4 och SVT gemensamt utöva påtryckning för att få Ålcom och andra finländska operatörer att sluta tillhandahålla deras kanaler via ReTV. Bland andra Anvia i Vasatrakten och Jakobstadsnejdens telefon har tillhandahållit ReTV på precis samma sätt som Ålcom, men har nu gått med på att frysa möjligheten till inbandning av TV4 för att förhandla.
– De är i ett annat läge eftersom de svenska kanalerna är köpkanaler i fasta Finland och de kan hota med att dra in avtalen. Här på Åland ingår SVT och TV4 i public service-paketet, och jag är inte ens säker på att de har laglig möjlighet att godtyckligt dra in avtalen med landskapsregeringen, säger Hasse Holmström.
Ålcom skapade inspelningsfunktionen ReTV för att delvis kompensera att SVT och TV4 inte gör program tillgängliga för ålänningarna via sina Play-tjänster.

Rättssak
SVT:s distributionschef Per Björkman säger att SVT inte kan tillåta ett förfarande där de riskerar att få ta konsekvenserna för att deras avtal med till exempel filmbolag i Hollywood inte följs i Finland.
Vilka åtgärder kommer ni att ta om Ålcom inte lägger ner sina ReTV-sändningar?
– Det kan jag inte svara på i det här skedet, men det är inte omöjligt att det blir rättssak.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist

1 KOMMENTAR

Comments are closed.