DELA

Albanus repareras i vinter

Femton år till.
Så länge beräknas Albanus hållas i skick med reparationerna som ska göras under vintern.
– Det kommer inte att märkas och synas på båten, säger Kristian Öberg, verksamhetsledare för Skeppsföreningen Albanus.
En polyesterförhydning som skyddar skrovet blir lösningen för galeasen Albanus. Det beslutade Skeppsföreningen Albanus vid ett styrelsemöte.
– Det är en grej för att hålla Albanus i skick 15 år framöver och det kommer inte att synas och märkas på båten. Det som kommer att repareras är det som syns från vattenlinjen och nedåt och det ska ge ett tätt och stadigt skrov, säger Kristian Öberg och fortsätter:
– Vi har inte sammanställt kostnaderna, men det är ingen riktigt billig i historia. Vi kommer att landa i trakterna kring 50.000 euro.

Billigare alternativ
Arbetet utförs i nedlagda Algots varv i Svibyviken i Västra hamnen.
– Slipen finns kvar och arbetet kommer att utföras av en entreprenör som har verkat länge i branschen och som vi har gott förtroende för, säger Kristian Öberg.
Det är betydligt billigare än att förbygga båten som diskuterades som ett alternativ.
– Att byta hela undervattensdelen på Albanus hade kostat mellan 200.000 och 300.000 euro och det har styrelsen ansett inte är försvarligt. Hade det varit ett originalskepp hade det haft helt andra kulturella värden, men eftersom det är en replica anser styrelsen att man kan göra på det här sättet. Det är inga sötebrödsdagar att segla galeas.

Totte Vesterlund