DELA

Ålänningarna mest skuldsatta i landet

Ålands befolkning är inte rädd för att skuldsätta sig. Ny statistik visar att ålänningarna har högst skulder per bostadshushåll i hela Finland.
En trygg arbetsmarknad, företagsamhet och goda kapitalinkomster kan förklara varför ålänningarna är villiga att ta stora lån.
Ålänningarna hade förra året 87.310 euro i skulder per skuldsatt bostadshushåll, jämfört med det nationella genomsnittet på 69.450 euro. Det visar färsk statistik från finska Statistikcentralen.
Till ett bostadshushåll räknas alla personer som stadigvarande bor i samma så kallade bostadslägenhet, ett ord som har ersatt det gamla uttrycket hushåll i folkräkningen. Det totala skuldbeloppet bland privatpersoner på Åland uppgick förra året till över 700 miljoner euro.
Majoriteten av skulderna är bostadsskulder, som står för över 500 miljoner euro.

Trygg arbetsmarknad
Enligt Jan-Erik Rask, kontorsdirektör på Nordea i Mariehamn, är ålänningarna beredda att skuldsätta sig av två anledningar. Dels har ålänningarna traditionellt en god betalningsförmåga som beror på att arbetslösheten har varit, och fortfarande är, låg. Och dels har ålänningarna länge haft relativt goda kapitalinkomster. Detta gör att många vågar skuldsätta sig.
– Det är en gammal tradition att man äger värdepapper som ger avkastning. Rederiaktier har varit det vanliga, säger Jan-Erik Rask.
Han vill dock varna för att förlita sig allt för mycket på kapitalinkomsterna. Man kan inte vara säker på att de alltid fortsätter rulla in.
I Statistikcentralens utredning kan man se att skulderna är höga även i Nyland. Att just de här två landskapen har så stora skulder tror Roland Karlsson, bankdirektör på Andelsbanken, beror på att båda landskapen är väldigt aktiva.
– Det är full fart, med inflyttning och ett aktivt näringsliv. Bygden lever, säger han.
Även han nämner den trygga åländska arbetsmarknaden som en bidragande orsak till att många vågar låna.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén