DELA

Ålänningar på största Harleyträffen

Tusentals Harley-Davidsonmotorcyklar på en och samma plats?
Det fick eckeröbon Jan-Erik ”Janke” Mattsson och fjorton andra ålänningar uppleva på Super Rally-träffen i tyska Ballenstedt förra veckoslutet.
– Totalt fanns det cirka 20.000 mcs där. Det var det största mötet hittills. I fjol kom 17.000 till träffen i Danmark.
En av ålänningarna, Stefan Mattsson, körde inte rätt sorts motorcykel till Ballenstedt och fick därför inte ta den med sig in på jättecampingplatsen.
Harley, Indian och Buell var de enda tillåtna märkena på Super Rally-området. Janke körde sin Harley-Davidson Softtail Standard. Med den har han varit på flera Super Rally sen han köpte den 1999.
Vad gör man på en sån träff?
– Träffar likasinnade. Motorcyklarna står uppställda utanför tälten på campingomområdet som är en kilometer långt. Det roliga är att man inte ser två motorcyklar som är likadana. Det finns massor av tillbehör, både Harley-Davidsons egna och så kallade piratdelar. Alla Harleyägare vill ha sin personliga stil. Jag har bytt till en stretchad tank och ett breddat bakdäck.
Hur ser den typiska besökaren ut?
– Som jag. En litet äldre man, från 45 upp till 70. Nästa år var det tänkt att hålla träffen på Irland men myndigheterna ställer för höga säkerhetskrav. Så det blir i Wroclaw i Polen i ställlet.
PATRIK DAHLBLOM