DELA

Ålänningar evakuerades efter tsunamivarning

Åländske Gustaf Grönberg är just nu på semester i Phuket med hustrun Anna och två tonåringar. De låg på stranden Kata Beach när hotellpersonalen kom och berättade om en eventuell tsunami.
Igår vid 12-tiden finländsk tid kom larmet: Tsunamivarning har utfärdats för hela Indiska oceanen efter ett kraftigt jordskalv omkring 500 kilometer från Sumatra i Indonesien.
Drygt fyra timmar senare var faran över.
– Alla ombads lämna stranden och söka sig uppåt enligt en förutbestämd evakueringsväg. Det gick väldigt lugnt till och vi blev aldrig rädda, berättar han.
Själv hade han strax innan fått reda på att det skett ett jordskalv. Han jobbar för Star Cruises, som har sitt huvudkontor i Kuala Lumpur, och fick via jobbet direkt veta vad som hänt.
– Eftersom vi har flera båtar i området bestämde vi att för säkerhets skull lämna hamnarna så de skulle vara ute till sjöss ifall vågen kom.
Turisterna visades upp på en höjd bland några hus. Där fick de stanna i cirka två timmar innan faran var över och de fick gå tillbaka till hotellen.
– Då hade de flesta i hotell- och restaurangpersonalen gått hem så någon varm mat får vi inte nu. Men de som är kvar brer mackor och stämningen är riktigt bra här, berättade han vid 16-tiden finländsk tid igår.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist