DELA

Ålänning på Island tar vulkanhot med ro

Island riskerar just nu ett utbrott i en av sina största vulkaner. I tisdags började man evakuera områden nära vulkanen.
Ålänningen Linda Karlsson bor på Island, men säger att hon inte är speciellt orolig över det hela.
Linda Karlsson har bott på Island sedan januari förra året. Hon tycker att det i Sverige verkar vara mer uppståndelse runt det eventuella vulkanutbrottet än vad det är hos henne.
– Folk hör av sig på Facebook och undrar hur det är efter att ha läst artiklar i Aftonbladet och Expressen, och verkar vara mycket mer oroliga än vad vi är här. Men jag bor ju i den södra delen av landet och vulkanen ligger längre norrut, så jag påverkas inte så mycket. Jag bor nära vulkanen Hekla, men det är inte den som det handlar om den här gången, säger hon.
Hon säger att ett vulkanutbrott bara skulle påverka henne på det sättet att det riskerar att smälta glaciärerna ovanför den och fylla på floderna ordentligt.
– Då kan det hända att de blir tvugna att gräva av vissa vägar för att rädda broarna. Det är billigare att gräva av dem och låta vattnet ta andra vägar än att bygga en ny bro sen. Jag har svårt att tro att någon magma skulle leta sig förbi all is, så att det skulle bli någon fara på det sättet.
Läs mer i papperstidningen!

Josefin Grunér