DELA

Ålandstavla försvann mystiskt i FN

Ålandslösningen som klubbades igenom i Nationernas Förbund 1921 orsakade nyligen stor aktivitet hos bland annat en svensk folkrättsjurist, en japansk professor, en finsk ambassadör – och så självaste generalsekreteraren för FN i Genève.
Orsaken: tavlan som avbildar förhandlingarna var försvunnen.
Marie Jacobsson är folkrättsjurist och anställd vid det svenska utrikesdepartementet. Dessutom sitter hon i FN:s folkrättskommission vilket innebär att hon tillbringar två och en halv månad i FN:s högkvarter i Genève varje år.
På plats i maktens korridorer brukar hon alltid gå förbi den kända tavlan som föreställer förhandlingarna i FN:s föregångare Nationernas Förbund där Ålandsfrågan avgjordes 1921. På tavlan syns bland annat den svenske statsministern Hjalmar Branting och NF:s biträdande generalsekreterare, japanen Inazo Nitobe, när de avgör Ålands framtid. I ena hörnet syns de finska militärstyrkorna och i det andra finns de svenska.
– Man går där i korridorerna och ser på alla tavlorna. Och där hänger alltså också, till vår stora lycka, den här tavlan. Det är på ett sådant ställe där folk hela tiden rör sig och turistgrupperna brukar alltid stanna till där. Men sen var den bara borta när jag kom dit nu i maj, säger Marie Jacobsson.
Nu är den tillbaks på sin plats, och hur det gick till kan ni läsa i papperstidningen!

Minna Wallén