DELA

Åländskt silver i SM i mathantverk

Jonas Backmans grönpepparsalami tog ett silver i klassen lufttorkad korv i helgens öppna SM i mathantverk i Växjö.
Det blev ett åländskt silver då Jonas Backmans lufttorkade grönpepparsalami skickades som ett av bidragen till SM i mathantverk i småländska Växjö i helgen. Salamin, som har en kötthalt på 140 procent, föll SM-juryn i smaken.
– Den tappar 40 procent av sin vikt då den torkas och det är därför den har en så hög kötthalt. Salamin görs enligt traditionella metoder och värmebehandlas inte, utan i stället försöker man tappa korven på allt vatten så att bakterier inte ska kunna föröka sig, säger Jonas Backman.
Grönpepparsalamin används redan på Jonas Backmans restaurang Seapoint i Mariehamn i en förrätt med torkade charkuterier och kan även köpas där i sin helhet.
– Vi kommer att ha öppet under skördefesten, så om man vill är det bara att titta in och köpa en bit, säger Jonas Backman som samtidigt poängterar att korven inte bara säljs under Skördefesten utan annars också.
Förutom Jonas Backman tävlade även Anneli Gustafsson från Ingeborgs bageri, Kim och Linda Pihl från Södergårds och Werner Sundberg från Brödbiten.
Läs mer i morgondagens Nya Åland!

Carin Karlsson