DELA

Åländskt regnrekord i oktober

Det är inte så konstigt att det klafsar om fötterna ute i markerna och att tonvis med lök och potatis ligger kvar i åkrarna. Det föll sammanlagt 159,6 millimeter regn vid försöksstationen i Jomala i oktober och det är rekord sedan mätningarna där började för 40 år sedan. Det är också över dubbelt mer än den normala nederbördsmängden som är 69 millimeter.
Det tidigare rekordet för oktober är från 1980 då nederbördsmängden var 148,5 millimeter i Jomala.
Oktober blev även i övrigt en annorlunda månad. I början hade vi fortfarande sommarvärme och den termiska hösten, det vill säga då medeltemperaturen under dygnet permanent sjönk under 10 grader, kom två veckor senare än normalt. Och ett par veckor efter höstens ankomst fick vi ett täckande snötäcke som tidigast brukar förekomma i november.
I Sverige har hösten också bjudit på rekord. Piteå har med sina 208,3 millimetrar haft den våtaste oktober sedan mätningarna startade år 1860 och dessutom redan slagit det tidigare årsrekordet på 840,3 millimeter från 1935: I början av november hade det fallit 842,4 millimeter i Piteå.
I Helsingborg uppmättes plus 19,7 grader den 20 oktober och det är den högsta temperatur som någonsin uppmätts i Sverige så sent på året.
Nästa vecka ser dock mycket normal ut i långtidsprognoserna. Den bitande nordvästliga blåsten upphör nu till helgen och ersätts av mildare sydliga vindar. De hämtar med sig ett lågtryck och alltså mera våta moln. (tt-s)