DELA

Åländskt lammkött får expertberöm

– Åland är känt för fantastiskt fint lammkött.
Det säger den kända svenska styckmästaren och kungliga hovleverantören Håkan Fällman som var ett av dragplåstren på Dineras mässa i går.
Dinera livsmedelsservice kryddade också i år sin matmässa med att bjuda in en av de stora i branschen. I går fick de som arbetar inom matlagningssektorn möjlighet att träffa Håkan Fällman, Sveriges köttexpert nummer ett. Fällman höll dessutom två föreläsningar, en med inriktning på storkök och en med inriktning på restauranger.
– Jag är född och uppvuxen med kött, sade Fällman då Nya Åland träffade honom i går.
– Min far var den gamla skolans kötthandlare. På den tiden fanns det en massa rävar i branschen som var stolta över att de kunde hantverket kött. För det är nämligen fråga om ett riktigt hantverk.

Absoluta eliten
Håkan Fällman jobbade i sin fars företag från 7-års åldern och lärde sig stycka kött när han var 12. Erfarenheterna hemifrån ledde till en klassisk lärlingsperiod och så småningom blev han styckmästare.
I dag basar han för aktiebolaget Fällmans kött som tack vare sin kunskap och kvalitetsmedvetenhet levererar till den absoluta eliten i Sverige.
– Mina kunder är de allra kräsnaste, köttet bara måste vara av högsta kvalitet, säger Fällman.
Nyckeln till framgången är ett välutvecklat samarbete med olika gårdar i hela världen som har klarat nålsögat då Fällman har gjort sin käll- och kvalitetssortering.

Bästa betesmarkerna
– Spanien har Europas finaste kött. I Frankrike har jag aldrig ätit en bra köttbit, de är bra på att tillreda en massa men deras kött är kass.
Fällman rekommenderar och levererar bland annat biff från Uruguay. Han ser inte den långa resan som något ekologiskt problem.
– Det transporteras till Sverige med båt, inte med flyg. Jag förordar naturligtvis i första hand närodlat och kravmärkt kött men ett kravmärkt kött betyder inte automatiskt att köttet är av bästa kvalitet.
Också Åland ryms med på hovleverantörens världskarta.
– Åland är ju känt för att ni har så fint lammkött, säger Fällman som själv producerar lammkött sedan 25 år tillbaka..
– Ni har de absolut bästa betesmarkerna med mycket örter och det ger ett fantastiskt fint kött.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen