DELA

Åländska fossiler eftertraktade

Åländska fossiler är så speciella att naturhistoriska museum i Sverige och Finland nu för första gången har inlett ett samarbete kring dem.
Men de åländska fossilerna lockar också till sig organiserad brottslighet.
På Åland finns unika fossiler som inte bara berättar om att vi har en bakgrund i betydligt varmare subtropiska klimat utan som också är så speciella att de har fått forskarna och representanter för media att nu mer än någonsin rikta blickarna mot Åland.
De fynd som har gjort kan till mycket hög grad härledas till en person, Keijo Hiltunen. Hiltunen har sedan 1990-talets början sökt efter fossiler på Åland och har av olika anledningar blivit en av de viktigaste personerna för forskare och museifolk i Finland och Sverige.
En orsak är att han är synnerligen skicklig på den ganska svåra konsten att hacka och putsa fram en fossil. men det är bara en del av sanningen.


Arv försvinner
– Det mest värdefulla med Keijo är att han inte letar efter fossiler av kommersiella skäl, säger Anneli Uutela, forskare och intendent för det geologiska mineralkabinettet på Naturhistoriska centralmuseet vid Helsingfors universitet.
Nya Åland, som träffar Uutela hemma hos Hiltunen, ber henne förklara sig närmare.
– Vi forskare är trötta på att det finns så många som bara är intresserade av att komma över fossiler för att sälja dem vidare ute världen, vårt geologiska arv riskerar att försvinna, förklarar hon.


Hemligt nummer
Anneli Uutela och Keijo Hiltunen berättar att det finns organiserad fossilbrottslighet som regelbundet kommer till Åland för att hacka i kalkstenarna här.
– Det finns bland annat en svensk och en italienare som opererar med en lastbil, vi har deras registernummer, berättar Hiltunen.
Han lever i dag med hemligt nummer och lämnar inte heller ut sin adress för minimera risken för inbrott på gården. Skulle man räkna om alla fossiler han under årens lopp har hittat är det nämligen fråga om avsevärda summor på marknaden. Största delen av fynden bevaras dock inlåsta på andra orter.


Nytt samarbete
Keijo Hiltunen är alltså inte intresserad av de förstenade djurens värde i pengar, han drivs av viljan att visa sina fynd åt så många som möjligt. Det har lett till att forskare och museifolk från Helsingfors och också från andra länder ofta har besökt honom.
Nu i veckan träffades Uutela och två absoluta experter inom svensk fossilforskning, intendent Christina Franzén och professor Jan Bergström från Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, hemma hos Keijo Hiltunen för att diskutera ett framtida samarbete.
Det blir första gången de två museerna samarbetar kring fossiler och då är det kring just Hiltunens fynd.


Basutställning mål
Fossiler som Keijo Hiltunen hittat skall också delta i en finländsk-estnisk gemensam utställning som ordnas i Helsingfors i vår.
– Mitt främsta mål är att mina fossiler skall få bli en del av basutställningen antingen i Ålands museum eller i Ålands jakt- och fiskemuseum i Eckerö eller i båda. Det är ju ändå härifrån fynden härstammar, säger Hiltunen.
– Det är ju inte bara fossilerna som sådana som är intressanta. Det är ju hela berättelsen om vår bakgrund, den borde vara ett obligatoriskt ämne i skolorna, säger Anneli Uutela.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax