DELA

Åländska flaggan i Melodifestivalen

Den åländska flaggan deltog i högsta grad under svenska Melodifestivalen i lördags. Flaggan syntes ofta framför de tävlande artisterna då någon i publiken viftade ivrigt.
– Vi gör ingenting då det händer, även om vi rekommenderar att bara vifta mellan numren, säger Helena Brodé, assisterande pressansvarig.
På Madelende Holmbergs bild som är ansluten här är det dock ingen ålänning, utan självaste festivalgeneralen Christer Björkman som visar upp åländska flaggan.
Madelene, Anders och barnen Meja och Nova Holmberg satt i publiken på Melodifestivalen i Globen i Stockholm i lördags. Ett flertal gånger syntes de i bild.
– Barnen hade gjort skyltar och är förstås jättenöjda över att de synts i tv. Showen var som vanligt jättebra, säger Madelene som såg Melodifestivalen på plats tillsammans med familjen för femte året.
Det var dock inte familjen Holmberg som viftade med de åländska flaggor som så gott som alltid syntes framför de tävlande artisterna.
En av de som håll i flaggorna som så ofta syntes var Didrik Svahn, 15 år från Sund.
– Jo, vi viftade på bra. Vi satt mitt framför scenen och viftade så ofta vi kunde.
Didrik Svahn och hans sällskap köpte biljetter direkt då de släpptes.
– Vi var i Globen förra året också, men då satt vi längre bak. Nu ville vi ha bättre platser.
Planerade ni att den åländska flaggan skulle synas så mycket?
– Vi visste inte att vi syntes så mycket som gjorde. Men vi såg två storbildsskärmar framför oss som vi hade nytta av. Vi flaggade på bara.
Gör ni likadant nästa år?
– Det tror jag nog. Det var jätteroligt. Nu har vi läst att flera på Facebook tyckt att det varit pinsamt och irriterande, men det fanns de som tyckte det var bra också.
Läs mer i måndagens Nya Åland!

Karin Erlandsson