DELA

Åländska fadderpengar kan ha hamnat i fel ficka

Biståndsorganisationen Hoppets stjärna har avbrutit sitt samarbete med Boston Children Center i Kenya, efter misstankar om att stödmedel missbrukats.
Men exakt vad som har hänt är oklart.

De åländska faddrar som varje månad ger pengar via Hoppets stjärna till fadderbarnen i Kenya, har den senaste tiden fått information från organisationen om att samarbetet med Bostons Children Center avbrutits. Centret fungerar som skola och hem för fattiga och föräldralösa barn i slummen Matopeni i Kenyas huvudstad Nairobi. Hoppets stjärna har sponsrat centret sedan 2009.
Enligt Hoppets stjärnas verksamhetsledare Karolina Wägar har samarbetet avbrutits efter att det visat sig att pengarna som de finländska faddrarna skänkt, har missbrukats. Exakt vad som har hänt med pengarna eller vart de har tagit vägen, vill hon inte svara på.
– Jag vill inte spekulera i det. Jag har information, men jag vill inte smutskasta någon.
Hon konstaterar i stället att samarbetet med skolan inte längre fungerar.
– Faddrar donerar pengar i tron att de går till barnen. När vi inte kan garantera att så är fallet, måste vi dra oss tillbaka.

Sparkad lärare
På skolans hemsida meddelas också att samarbetet avbrutits. Men där framträder en delvis annorlunda version av situationen än Hoppets stjärnas. Enligt hemsidan ska Hoppets stjärna i april först ha meddelat att de var imponerade av centrets arbete och ville fortsätta samarbetet.
Organisationen ska också ha planerat ett besök i Kenya, då de ville träffa samtliga barns vårdnadshavare som skulle ha med sig id-kort, något långt i från alla äger.
Hoppets stjärna ska sedan plötsligt ha avbrutit samarbetet med förklaringen att det hade uppstått en förtroendekris. Enligt hemsidan är det en lärare som fått sparken från skolan efter att ha ”manipulerat provresultat” som har satt i gång ryktena om missbruk. Han sägs bo ihop med en finsk volontär och de ska ha planer på att öppna en egen skola, som de vill att Hoppets stjärna ska sponsra.


Läs mer i dagens Nya Åland.

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax