DELA

Åländsk observatör vid presidentval

Ålands fredsinstituts styrelseledamot Lars Ingmar Johansson är valobservatör vid presidentvalet i Georgien inkommande söndag.
När Georgien går till presidentval bevakas valet av ett stort antal internationella observatörer från ett 50-tal organisationer och myndigheter. En av dem är Ålands fredsinstitut som kommer att vara representerat genom tidigare lagtingsdirektören Lars Ingmar Johansson, ledamot i institutets styrelse, sägs i ett pressmeddelande, som fortsätter
I mars 2013 besökte en delegation från Georgiens centrala valkommission Finland och tillbringade då en dag på Åland för att bekanta sig med självstyrelsen och valsystemet. Gruppen, som leddes av valkommissionens ordförande Zurah Kharatishvili, fick information om valfrågorna av några erfarna valfunktionärer, bland dem Lars Ingmar Johansson.
I slutet av sommaren fick han en personlig inbjudan från valkommissionen att tillsammans med andra internationella gäster vara valobservatör vid presidentvalet. Observatörerna ackrediteras hos valmyndigheten som representanter för myndigheter eller organisationer. Exempelvis EU och OSSE kommer att företrädas av stora delegationer.
Vid valet väljs en efterträdare till den sittande presidenten Michail Saakashvili som suttit två perioder och inte kan återväljas. Saakashvili ledde den så kallade rosenrevolutionen i början av 2000-talet och moderniserade Georgien men har senare fått kritik för auktoritära drag i sitt ledarskap. Inför presidentvalet har landets författning reformerats och den tillträdande presidentens makt minskar till förmån för parlament och regering.
Under sitt officiella besök i Finland i oktober 2007 besökte Saakashvili också Åland med lagtingets dåvarande talman Barbro Sundback som värd. Under besöket som tillkom på presidentens önskan informerades han av bland andra fredsinstitutets direktör.
I det georgiska presidentvalet ställer 23 kandidater upp. Som favoriter betraktas kandidaterna för partiet Georgisk dröm, som tog makten i fjolårets parlamentsval, och den sittande presidentens parti Nationella rörelsen. Också den tidigare ordföranden i valkommissionen som ledde besöket till Åland i mars ställer upp men tros ha små möjligheter till framgång.