DELA

Åländsk fisk kan bli lyxmat i Japan

Bolaget Ål White vill exportera åländsk fisk till lyxrestauranger i Japan. Tanken är att fisken ska nå Japan 24 timmar efter att den fångats av åländska fiskare.
– Från Gustavs går det raka spåret till Japan utan mellanhänder, säger Berit Johansson som arbetar med bolaget.
Export- och importbolaget Ål White är i full gång med att skapa en exportlinje av färsk åländsk fisk till Japan. Under året som gått har bolaget knytit kontakter och redan haft besök av två olika delegationer från Japan.
Den första bestod bland annat av den japanska ambassadören som kom i början av juni. För en vecka sedan kom besök nummer två med fem proffskockar, bland dem världskände Nozaki.
– Vi kockade tillsammans, körde båt och hade lite skärgårdsliv, säger Dan Colliander, en av bolagets grundare.
Representater från Ål White och Nozaki lagade mat på Pellinge i Borgå skärgård. Träffen filmades och tanken är att den ska sändas i japansk tv.
– Det hjälper att göra bolaget känt bland proffskockarna, säger Colliander.


Åländsk vitfisk
Namnet på bolaget är en förkortning av Åland och White, som syftar på vitfisk. Förhoppningen är att man ska exportera 100 till 500 kilo direkt från fiskarnas nät till Japan varje vecka, med möjlighet att öka på mängden i framtiden.
– Ål White exporterar ”hantverksfisk” som jag gillar att kalla det. Man tappar blodet på fisken direkt och sätter den i isvatten. När man är i land rensar man den och låter den rensade fisken hamna i isvatten igen. Då håller köttet konsistensen och är ordentligt vitt, förklarar Colliander.
Efter att den nyrensade fisken når Gustavs flygs den raka vägen till Japan. Leveransen ska ske på 24 timmar.
Sedan ska fisken serveras på högklassiga spanska, italienska och franska restauranger i Japan.
Läs mer i papperstidningen!

Adrian Grönqvist