DELA

Åländsk familj berättar om plötslig spädbarnsdöd

I programmet Hjärtljud klockan 20.20 i kväll berättar familjen Ritamäki-Sjöstrand om spädbarnsdöd.
Deras deras drygt tre veckor gamla baby dog i sin mammas famn.
Läraren och riksdagsassistent Olle Sjöstrand och hans fru Anna Ritamäki-Sjöstrand fick i fjol sitt andra barn, Sigrids lillasyster Ragnhild. Men kort efter födseln drabbas Ragnhild av spädbarnsdöd.
Familjens tragedi uppmärksammas i kväll i serien Hjärtljud som sänds i Finlands TV2 klockan 20.20. Programmet följer familjer som får barn.
Programmet börjar med att följa familjen före förlossningen som skall äga rum på nedläggningshotade BB i Ekenäs eftersom familjen då bor i Kimito.

Mammans famn
– I följande veckas avsnitt föds Ragnhild. Allt är som det skall men plötsligt en dag, tre och en halv vecka senare, vaknar lilla Ragnhild plötsligt inte från sin sömn i mammans famn. Det händer just då familjen besöker Ekenäs för att ta farväl av BB som verkar sin sista dag efter nedläggningsbeslutet, berättar Anna Ritamäki-Sjöstrand.
– Plötslig spädbarnsdöd inträffar just plötsligt, just där babyn råkar sova just då. Det är nära till sjukhuset och den bästa möjliga vården, på svenska och med kunnandet och hjärtat på rätta stället. Men det gäller att inse vad som skett och hantera det.
Familjen Ritamäki-Sjöstrand talar svenska i programmet, som är 27 minuter långt. Då det talas finska i serien är det textat till svenska.
– Det är väldigt trevligt att TV2 valt att svara positivt på önskemålet om svensk textning, säger Anna.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax