DELA

Ålandsbördig kvinna fick rätt att dö

Candrah Löfgren, den förlamade kvinnan som bad om den svenska socialstyrelsens tillstånd att dö, hade en åländsk mor och lekte som barn på Föglö.
Morföräldrarna Gustav och Margit Eriksson i Hastersboda besökte henne många gånger efter att hon blivit så svag att hon själv inte kunde hälsa på dem.

Berättelsen om Candrah Löfgren, 32, har berört många.
Aftonbladet har skrivit stort om Candrahs öde och i måndags visade TV4 dokumentären ”Candrah och döden” om hennes väg fram till dagen då hennes mor May-Len Ekh stängde av Candrahs respirator på Danderyds sjukhus.
May-Len Ekh, som flyttade till Sverige i tonåren, är född och uppvuxen i Föglö Hastersboda. Och där bor Candrahs morföräldrar Margit och Gustav Eriksson, som följt med sitt barnbarns kamp för att få avsluta sitt liv med värdighet när hennes hälsa försämrats.
Candrah drabbades i barndomen av tumörsjukdomen neurofibromatos och blev förlamad från halsen neråt efter en tumöroperation när hon var sex år gammal. Men hon kunde röra huvudet och hade en elektrisk rullstol, en permobil, som hon kunde styra själv.


Lekte på gården
På en bild från Candrahs barndom ser man henne i sommargrönskan på Föglö. Den var tagen något år innan tumörsjukdomen drabbade henne.
Hon kunde besöka morföräldrarna flera gånger efter att hon blivit rullstolsburen.
– I början på 90-talet kom hon hit tre gånger, med helikopter, berättar Gustav för Nya Åland.
Candrah tillbringade en stor del av sin uppväxt på sjukhus. När hon fyllt 20 flyttade hon till en egen lägenhet i Stockholm, gick på klubbar och fick nya kompisar.
Men hela tiden, dygnet runt, behövde hon assistenters hjälp.
Läs mer i papperstidningen.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax