DELA

Ålandsbanken lurad på 850.000

En man har lyckats lura till sig banklån på mer än tre miljoner euro med hjälp av förfalskade dokument.
Ålandsbanken är en av tre banker som beviljade pengar men om mannen döms täcker försäkringar förlusten.
En man i Esbo är misstänkt för att ha lånat mer än tre miljoner euro genom att förfalska dokument. Polisen har under utredningen utrett tiotals fall där han misstänks ha gjort sig skyldig till grovt bedrägeri och grov förfalskning.
Enligt Yles finskspråkiga nyheter som återgetts av nyhetsbyrån FNB har Nordea beviljat ett lån på över en miljon euro. Ålandsbanken lånade ut 850.000 euro, och Sampo Bank beviljade 480.000. Mannen visade bland annat upp ett förfalskat, fysiskt lönekvitto och kompletterade det med förfalskade arbetsintyg som skickades in per e-post. Lånen gällde bostad, båt och fritidsbostad.


Har försäkringar
Mannen skall enligt Yle själv ha jobbat i bankbranschen, men blivit arbetslös.
Ålandsbankens vd Peter Wiklöf bekräftar lånet till mannen. Han berättar att det beviljades för cirka ett år sedan på ett av bankens kontor i Helsingfors. Wiklöf vill dock inte gå närmare in på detaljerna kring bedrägeriet.
– Nu får polisen först göra klar sin utredning. Visar det sig att det är ett brottmål så har vi försäkringar som täcker förlusten. Då vi får utredningen kommer vi naturligtvis också att gå igenom våra rutiner för att se vad vi kan förbättra, säger han.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN