DELA

Ålands tingsrätt har mest frånvaro i landet

Den misstänkte gärningsmannen låter ofta bli att dyka upp i tingsrätterna runt om i landet när misshandel, rattfylla och stöld behandlas.
Vanligast är frånvaro på Åland. Det skriver svenska Yle.
Statistik från 2012 för alla tingsrätter i landet visar att vart femte sammanträde ställs in. Så har det varit i åtminstone tre år i rad.
På Åland ställs vart fjärde sammanträde in, vilket är mest i hela landet. 55 av 218 sammanträden i Ålands tingsrätt ställdes in 2012, alltså 25,2 procent. De gällde mest misshandel, stöld och grovt rattfylleri.
Anders Cederberg, lagman vid Östra Nylands tingsrätt och tidigare polis på Åland är inte förvånad över att statistiken ser ut så här.
– Enligt mina tidigare erfarenheter relaterar mycket av den åländska brottsligheten till färjtrafiken och turismen, exempel på det här är misshandelsfall ombord på färjorna. Ifall de här fallen lagförs i Mariehamn, bidrar det säkert till att folk inte dyker upp, om det inte är bosatta på Åland. De måste resa till ett sammanträde till Mariehamn och då kan det finnas olika orsaker till att de inte dyker upp, säger Cederberg till Yle. (ml)