DELA

”Ålands-Rut” berättar mera i ny bok

Runt om på Åland, och särskilt i norra Finström, minns man fortfarande Rut Lindfors. Lärarinnan från Tjudö framträdde i många sammanhang och blev känd som ”Ålands-Rut”.
Hon skrev också flitigt och på söndag, när Norrfinströmsföreningen firar 40-årsjubileum, släpps en ny bok med hennes berättelser.
Valdemarssällskapet har tidigare gett ut en bok med texter av Rut Lindfors, bland annat ur Sanct Olof. ”Lärarinnan berättar” hette den. Därför har man gett den bok som nu är aktuell namnet ”Lärarinnan berättar vidare”.
Rut Lindfors (1902-1979) var den första från Åland som utbildade sig till lärarinna vid småkoleseminariet i Vasa. Hon utexaminerades 1924 och kom sedan att under hela sitt yrkesverksamma liv verka vid den numera nedlagda skolan i Tjudö. Hon pensionerades 1962.

Mycket om julen
Ulla och Tage Boman har vaskat fram de berättelser som finns i den nya boken. De visste att Rut Lindfors medarbetade i olika tidningar och tidskrifter och beställde mikrofilmer av kooperationens tidning Samarbete där hon bland annat skrev små berättelser inför julen.
– Vi satt i landskapsarkivet och gick igenom mikrofilmerna och hittade de tio berättelser som finns med i boken. De är skrivna mellan 1934 och 1952 och många av dem handlar om julfirande och jultraditioner men med finns också en beskrivning av höstmarknaden i Mariehamn och berättelser från resor som Rut Lindfors gjorde, säger Ulla Boman.

Avtäckning
Till festen som hålls på söndag med början kl 14 har föreningen tagit fram förstoringar på skolfoton från 1910, 1920 och 1963. Med på bilderna, som skall avtäckas vid festen, finns de flesta lärare som under någon tid verkat vid Tjudö skola.
Alla intresserade är välkomna med på jubileumsfirandet.

Jan Kronholm