DELA

Ålands museum rekord i planeringsmiss

LAGTINGET. Vad kostar egentligen en ny Vårdöbro och hur lång tid tar den att bygga? Buden var många i lagtinget i går. Kan Ålands digitala agenda bli ett nytt Itiden? Och Anders Eriksson (ÅF) kallade Ålands museum för rekord i planeringsmiss.
Lagtinget inledde debatten om andra tilläggsbudgeten i går.
Torsten Sundblom (Lib) ifrågasatte landskapsregeringens förmåga att planera.
– Den här gången är det Ålands museum och Åva-Jurmoprojektet som inte håller budgeten. När ni beslöt att genomföra Åva-Jurmoprojektet sade ni att kostnaderna var uppdaterade, men nu faller det pladask. Hur kan det fara iväg på tio månader?
– I budgeten hade vi de senaste kända uträkningarna, men när anbuden kom in var det dyrare än budgeterat, svarade finansminister Roger Nordlund (C).


Ålands museum
Anders Eriksson (ÅF) undrade hur man förklarar planeringsmissen med Ålands museum där kostnaderna steg från 1,1 miljon euro till 2,5 för förnyandet av klimatanläggningen.
– Det är mer regel än undantag att landskapsregeringens planering spricker, men det här är rekord.
– Det är bra om finans- och näringsutskottet ser var det brustit. Det är inte kul att diskutera det här i offentligheten när det handlar om en enskild person, sade Roger Nordlund.
Kulturminister Johan Ehn (M) medgav att det inte var en trevlig överraskning när museets renovering blev både försenat och gav en extra nota.
I frågan om ny bro eller renovering av Vårdöbron bollades med siffror och expertutlåtanden och ingen fick egentligen en klar överblick över vilka siffror som stämde och hur de var uträknade. Och inga experter namngavs.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds