DELA

Ålands häftigaste bil är 100% miljövänlig

På motorträffen 2014 röstade man fram ”Ålands häftigaste bil” och ”Ålands häftigaste MC”. Efter drygt 120 röster stod det klart att Ålands häftigaste bil ägs av David Lindqvist, 11 år, från Mariehamn.
– Som hårdast går den väl 20 kilometer i timmen, säger Lindqvist.
För andra året i rad arrangerade Ålands veteranbilsklubb Motorträffen. Torget i Mariehamn fylldes med bilar och motorcyklar på söndag eftermiddag och folk kom och gick hela tiden.
– Det var otroligt bra. Bättre än tidigare, säger klubbens ordförande Gunnar Gustafsson.
Gustafsson tippar på att åtminstone 120 röster rasslade in. I så fall gick hälften till Ålands häftigaste bil 2014: en cykelbil från Mariehamn.


Trodde den skulle vinna
David Linqvist tar ett varv kring torget med sin blåa bil. Bilen hittade han på ett lopptorg, men sedan har han rustat upp den själv.
– Jag har fixat till allt. Målat och satt på klistermärken.
Linqvist hade en aning att det fyra månader gamla vrålåket skulle kamma hem vinsten.
– Den är ovanlig. Jag gissade att den skulle vinna, säger Lindqvist.
Varför ställde du ut den?
– Jag hade några kompisar som ville se den så jag ställde ut den.


En otrimmad Tunturi
Också bland motorcyklarna var det en svart häst som kammade hem segern. Trots att det fanns en hel del tyngre tvåhjulingar på torget gick vinsten till Harry Söderbergs Tunturi-moped modell 1974 från Mariehamn med 22 röster.
– Jag är jätteglad, säger Söderberg.
Den gamla trampförsedda mopeden hör till dem som vanligtvis hamnar i händerna på ivriga tonåringar. Men där hör Söderberg exemplar till undantaget.
– Ingen ungdom har någonsin ägt den här mopeden. Därför är den inte slutskruvad. Man vet ju hur man själv var i den ålder. Allting på mopeden är original och det är inte så förskräckligt dyrt att hålla den i skick.
Varför ställde du ut den?
– Den här stod först i garaget, ler Söderberg.
Söderberg äger också två motorcyklar, men säger sig vara glad med att köra moped.

Adrian Grönqvist