DELA

Ålands första klubbkväll 16+

På måndag släpps biljetterna till Åland by night. Det är 17-åringarna Pontus Grönberg och Simon Persson från Sverige som vill ordna Ålands första riktiga klubbfest för dem som vuxit ifrån ungdomsgården men är för unga för krogen.
Pontus Grönberg från Täby är son till ålänningen Gustaf Grönberg, och familjen har stuga i Gottby. Han är därför bekant med många åländska ungdomar, och det var i samtal med dem han insåg att riktiga klubbfester för folk under 18 saknas här.
Det handlar om att erbjuda ett alternativ till att hänga på stan för dem som känner sig för gamla för ungdomsgården, men ännu inte har åldern inne för att gå på krogen.
– I Sverige är sådant jättevanligt, så varför inte prova på Åland? säger Pontus Grönberg.
Han kontaktade Simon Persson, som tidigare varit med och arrangerat liknande fester i Stockholm. De lanserade projektet Club Ponti i ett internetforum, och efter tio dagar hade de 130 åländska ungdomar som registrerade besökare.
– Så intresset är ju ganska stort, konstaterar Pontus Grönberg.

Söker lokal
Lokalfrågan är dock inte löst ännu. Först ansökte de om att hyra Alvas Bar, men fick nej eftersom man redan börjat plocka ner Alvas för säsongen. Pontus Grönberg kontaktade då Dennis Jansson om möjligheten att få hyra utrymmen i Mariepark, och hoppas få svar från honom i dag.
Pontus Grönberg framhåller därför att allting ännu inte är helt klart.
– Så vid förköp är vi noga med att ta namn och kontaktuppgifter på alla som köper biljett. Skulle det bli så att vi får ställa in, kommer alla självklart att få sina pengar tillbaka, säger han.
Åland by night behöver också fler föräldrar, storasyskon och andra vuxna som kan ställa upp som vakter.
– Vi har några klara redan, men det är lite svårt innan allt är klart med lokalen.

Ljud och ljus
För musiken svarar DJ Yanko från Stockholm.
– Vi vill ha en bred blandning av musik, och vi är öppna för förslag på forumet, säger Pontus Grönberg.
Det viktigaste är dock ljud- och ljusanläggningen, menar han.
– Det hänger på vad som finns i den lokal vi slutligen hamnar i. Men annars har vi kontakt med ett företag i Sverige som hyr ut bra grejer.
Lokaler, ljud och ljus. Det låter som stora utlägg för två 17-åringar?
– Ytterst står ju våra kära föräldrar som borgenärer. Men vi tycker att några tusenlappar kan vi gå back, delat på två blir det inte värre än att vi kan ta det för att få ordna en kul grej. Och förhoppningsvis kan vi göra om det och kanske gå med vinst längre fram.

Strikt alkoholfrihet
Pontus Grönberg poängterar också att Åland by night är alkoholfritt.
– Det är vi stränga på. Vi kan naturligtvis inte hindra någon från att dricka, men märker vi att någon är berusad blir han eller hon portad. Men det kommer givetvis att finnas försäljning av alkoholfria drycker.
Datum är satt till den 18 november. Första insläppet blir 21.30, och sista låten spelas 02.00.
Förköpsbiljetterna kostar 10 euro. De släpps på måndag och förköpet är öppet fram till två dagar innan festen.
Åldergräns: född senast 1990.
Information om åländska biljettförsäljare kommer på www.ponti.nu samtidigt som biljetterna släpps.