DELA

Alandiabolagen ny part i vindsatsning

Ålands elandelslag har allt klart för att bilda kommanditbolaget Stenarna Vind tillsammans med Alandiabolagen den dagen när stödsystemet för vindkraften slås fast.
Elandelslaget blir majoritetsägare i bolaget.
Stenarna Vind kb har inte bildats ännu, men allt är förberett. Elandelslagets vd Jan Wennström berättar att kommanditbolagsformen har visat sig ge de skattemässigt bästa fördelarna.
För elandelslaget, som ägs av de cirka 10.000 elabonnenterna främst på den åländska landsbygden, handlar det om en jättestor satsning som beräknas kosta 25-30 miljoner euro. I det här skedet planeras sex stora vindkraftverk – större än Båtskärsmöllorna – på holmar som hör till Jomala, Hammarland och Eckerö. Utrymme finns för åtta vindkraftverk på holmarna.
Elandelslaget har också planer på utbyggd vindkraft i Föglö Bråttö.
Utan det nationella stödsystemet, som bekostas av skattebetalarna i Finland och på Åland och som också går under benämningen feed in-systemet, skulle satsningen inte vara möjlig.
Elandelslaget äger 51 procent och Alandiabolagen 49 procent i Stenarna Vind kb. Det innebär att elandelslaget kommer att ha majoritet också i den kommande bolagsstyrelsen som ännu inte är utsedd.
Utöver vindkraftsstödet ska satsningen finansieras med lån.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre