DELA

Åland24 får egen kanalplats i Smedsböle

Efter finalmatchen i ishockey-VM, omkring 20 maj, flyttar Åland24 in i helt egen kanalplats på det som i dag är Kanal extra.
– Detta har vi strävat efter länge. Framför allt blir det tydligare för tittarna, säger vd Stefan Norrgrann.
I dag har Åland 24 egen kanalplats i Ålcoms IPTV-utbud samt både analogt och digitalt hos MCA i Mariehamn. Båda dessa operatörer sänder Åland24 dygnet runt, året runt.
Men de som ser Åland24 via masten i Smedsböle har fått göra det på delad kanalplats med Ålandskanalen och det har inte varit helt tydligt vilket bolag som sänt vilket program.
– Det blir mycket tydligare nu var vi finns och vad man sitter och tittar på. En annan fördel är att man kan se vårt utbud utan avbrott, säger Norrgrann.
Andra fördelar är att det går att sända direkt över hela Åland på vilka tider som helst.
Förändringen berör alla som har antenn på taket, alla antennföreningar på landsbygden och en stor del av turisterna. De som redan i dag har Kanal extra behöver inte göra någonting, övriga måste kanske göra en kanalsökning för att hitta den nya Åland24-kanalen.


Naturlig utveckling
För Åland24:s del blir det lättare att göra tydliga tablåer när alla som ser kanalen har samma innehåll. Det ger förstås också större möjligheter att variera utbudet mera eftersom man kan sända vid vilka tidpunkter som helst.
Att slippa avbrotten i sändningarna blir också en förbättring, speciellt de tider när folk tittar mest vilket för Åland24:s del är mellan kl 18 och 24 på kvällarna.
Egen kanalplats innebär en merkostnad för bolaget med Stefan Norrgrann säger att fördelarna uppväger detta.
– För oss är det här en stor sak och en naturlig utveckling av kanalen.
I slutet av maj eller början av juni sänds en inspelning från förra sommarens Diggiloo-konsert på Båstad Center Court. Då uppträdde bland andra Lasse Holm, Charlotte Perelli, Markoolio och Thomas Petersson.
Konserten ger en försmak av sommarens Diggiloo som kommer till Åland den 11 juni med artister som Andreas Weise, Charlotte Perrelli, David Lindgren, Jessica Andersson, Lotta Engberg och E-type.

Anne Sjökvist