DELA

Åland undantas från utvidgad strejk

Förhandlingarna mellan livsmedelsfacket SEL och arbetsgivarna bröt samman på nytt och facket hotar nu med att utvidga livsmedelsstrejken till att omfatta så gott som alla anställda
Åland undantas dock från strejken.
Johan Stark som är ordförande för livsmedelsfackets avdelning på Åland säger till Åland 24 att det framför allt är arbetstiderna som parterna nu har svårt att komma överens om.
– Arbetsgivarna vill att vi ska arbeta tio timmar om dagen i stället för åtta och 48 timmar i veckan. Det är ingen som accepterar det. Många anställda i livsmedelsbranchen är småbarnsföräldrar, säger han.
Bakgrunden till arbetsgivarnas krav är att många butiker i Finland har börjat med söndagsöppet och önskar varuleveranser även under helgerna. Det tidigare avtalet mellan SEL och arbetsgivarna gick ut den sista mars i år.
Omkring hundra personer på Åland är anslutna till livsmedelsfacket SEL.
En större strejk, som berör hela branschen, kan bryta ut om drygt två veckor. Den utvidgade strejken skulle egentligen bryta ut redan på tisdag, men arbetsminister Anni Sinnemäki (Gröna) beslöt att skjuta upp den med två veckor, rapporterar FNB.
Medlingen i strejken avbröts utan resultat på fredagen. Några nya förhandlingar är inte inprickade.

LISA BERGQVIST
lisa.bergqvist@nyan.ax