DELA

Åland ska bli en matregion att räkna med

Livsmedelsproducenterna träffar matlagarna.
Det är grundtanken bakom evenemanget Närproducerat Åland som Ny Nordisk Mat på Åland arrangerar den 18 april.
– Min dröm är att jag ska kunna gå in på en restaurang eller ett café på Åland och beställa en ”åländsk smaktallrik” med närproducerade delikatesser enligt säsong. En sådan är jag helt säker på att turister också skulle uppskatta, säger Harriet Strandvik, ordförande i Ny Nordisk Mat på Åland.
Hittills har samarbetet mellan producenter och restaurang- och butiksbranschen varit helt oorganiserat, men det vill arrangörerna av Närproducerat Åland alltså nu ändra på. Alla vinner på att de som jobbar med mat på Åland enas, säger Harriet.
– En åländsk matmässa har efterfrågats, och vi börjar nu med en mässa för de här två specialinbjudna nyckelgrupperna. När de är eniga kan nästa steg mycket väl vara en matmässa för allmänheten.
Harriet Strandvik säger att Åland har så mycket att erbjuda och alla möjligheter att bli en matregion att räkna med.
Totalt 26 livsmedelsproducenter har anmält sig till evenemanget. Inbjudningar till matlagarna; det vill säga restauranger, caféer, storkök och butiker, har skickats ut men hur stort intresset är från den sidan vet arrangörerna ännu inte. De hoppas att alla som jobbar med mat i någon form ska komma med.
Producenterna som deltar representerar bland annat honung, bageriprodukter, kött, fisk, grönsaker, frukt och mjölkprodukter. Också logistikföretagen bjuds in eftersom de är en viktig länk mellan producenterna och matlagarna.
En evenemangspunkt är Bonde söker kock, en slags speed-dating där producenterna och de inbjudna gästerna får chans att skapa kontakt öga mot öga.
– Vem vet, kanske blir det bröllop ännu, skrattar Harriet Strandvik.

Åländskt köksmanifest
Under evenemanget ska Harriet Strandvik också öppna en hemlig låda, där det åländska köksmanifestet finns och därmed lanseras. Ny Nordisk Mat, som är Nordiska ministerrådets program, har ett eget köksmanifest, men den åländska referensgruppen vill göra ett eget med åländsk twist. En avsikt med evenemanget är att göra projektet Ny Nordisk Mat synligare och tydligare på Åland.
Närproducerat Åland ordnas på Ålands Landsbygdscentrum onsdagen den 18 april, och för de praktiska arrangemangen står två studerande från Ålands högskola; Corinna Sirén och Tina Marjamäki. De studerar tredje året på hospitality management-programmet och Närproducerat Åland blir deras examensarbete.

Anne Sjökvist