DELA

Åland lägger in stöt om svenska tv-kort

De svenska tv-kortsleverantörerna måste justera sina avtal så att de stämmer överens med EU-domstolens utslag.
Det skriver kulturminister Britt Lundberg (C) till sin svenska kollega Lena Adelsohn Liljeroth.
EU-domstolen slog den 4 oktober fast att det inte är olagligt att köpa digitalboxkort från andra länder. Domstolen skriver i sitt utlåtande att det engelska fotbollförbundet inte kan stoppa enskilda personer från att leta upp de billigaste alternativen för att se fotboll på tv.
– Det betyder att vi ålänningar ska ha rätt att köpa tv-kort från tex Sverige, skriver Britt Lundberg i ett pressmeddelande.
Enligt Lundberg har ålänningar som försökt köpa svenskt tv-kort nekats.
– Kortleverantörerna har inte ännu efterföljt domstolsutslaget. I VIASAT:s avtal krävs till exempel fortfarande att du har en fast adress i Sverige för att köpa deras kort.


Kan öppna upp
I ett brev till Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skriver Lundberg att det är dags att de svenska företagen ser över sina avtal.
– Det är ingen stor fråga för Sverige men väldigt viktig för oss ålänningar. Det känns angeläget både kulturellt och språkpolitiskt att EU-domstolens utslag efterföljs, säger hon.
Domen kan även medföra att frågan om upphovsrätter och möjligheterna att från Åland se till exempel SVT-play kommer att ta steg framåt.
Som Nyan tidigare berättat handlade tvisten i EU-domstolen om en brittisk krögare som skaffat sitt betalkort från Grekland och på så sätt visade Premier League-matcher billigare på sin krog än om han hade använt ett brittiskt betalkort.

Annika Kullman