DELA

”Åland borde förbjuda plastpåsar i butiker”

Det finns dubbelt mer skräp på de finländska stränderna än på estniska och svenska. Östersjöns dag handlade i år om skräp i allmänhet och plastskräp i synnerhet.
Arrangörerna hoppas att Åland ska bli första nordiska område att förbjuda plastpåsar i butiker.
– Det kunde bli ett pilotområde tycker vi, så finns det handelsmän som vill hänga på är det bara att börja på, säger Lotta Nummelin, vd för Östersjöfonden.
Östersjöns dag uppmärksammades på fredagen och en av de inbjudna gästerna var Jessica Ångström från Håll Sverige Rent. Hon pratade om plasten i våra hav och berättade om skräpet i och längs Östersjöns stränder. Varför det finns mest skräp på finländska stränder kan hon inte svara på.
– Men det skräpas överhuvudtaget ner alltför mycket i våra hav och det mesta av skräpet är plast. Vi jobbar med attityder och beteende och vill skapa värde i vårt avfall.
Den marina nerskräpningen är ett gigantiskt problem som nu också kommit upp på den politiska agendan. Man räknar med att 100 miljoner ton sopor hamnar i havet varje år. Östersjön har inte uppmärksammats i de här sammanhangen tidigare och någon statistik över hur mycket skräp som dumpats i vårt hav finns inte.
Linda Valve från Husö biologiska station och Natur och Miljö försöker medvetet dra ner på sin plastkonsumtion.
– Förutom självklarheter som plastpåsar undviker jag fleece till exempel, och så finns det väldigt bra läderskor man kan köpa istället för goretex.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist