DELA

Aktielägenheter med både sjöutsikt och båtplats

Sex-sju lägenheter med verandor i två plan och egen båtplats.
Det är Lennart Nordlunds vision för den gamla simhallen i Föglö Degerby, och fullmäktige har nu godkänt de detaljplaneändringar som krävs.
Simhallen i Degerby, med sin soluppvärmda bassäng, byggdes 1997. Numera ägs både simhall, gästhamn och servicehus av Lennart Nordlund som har stora planer för området.
Nya Åland har redan tidigare berättat om tanken att bygga om delar av den gamla simhallen till aktiebostäder.
– Men det är först nu vi fått besked om vilken volym vi har att jobba med, totalt handlar det om 780 kvadratmeter. Nu ska en arkitekt ta fram förslag på hur ytorna i fastigheten kan disponeras. Men tanken är att det ska bli sex-sju lägenheter, sociala utrymmen, förråd och teknikutrymmen, säger Lennart Nordlund, som ser fram emot att ha skisser på sitt bord så fort det bara är möjligt.

Nytt bolag
För projektet har bostadsaktiebolaget Lotsudden bildats, och på sitt senaste möte godkände fullmäktige de detaljplaneändringar som bolaget hade ansökt om gällande fastigheten Lotsudden 7:2.
Ändringen medger att den nuvarande byggnaden görs om till bostäder, men detta ska ske inom den redan befintliga byggnaden. Kommunen noterar att så mycket som möjligt av Lotsuddens identitet och vy ut mot havet ska bevaras och Lotsstugans vy byggs inte bort .
I samma ärende godkändes även detaljplaneändring av hamnområdet invid. I Nordlunds vision ingår nämligen också att gästhamnen ska bygga om och ”fräschas upp”.

Övernattningsrum
– Tanken är att det ska byggas ett nytt hamnservicehus med skild bastu för herrar och damer. Där ska det även finnas ett hamnkontor och min önskan är att det även ska finnas små övernattningsrum i servicehuset, säger Lennart Nordlund.
Dessa rum kunde sedan hyras ut till cykelturister, kanotister eller personer som hälsar på dem som ligger i gästhamnen men inte har rum för alla ombord.
– Det skulle inte vara stora rum men kanske en fem-sex stycken, säger Lennart Nordlund.

I miljön
I väntan på arkitektens förslag kan Lennart Nordlund inte säga desto mer om lägenheternas utseende.
– Men jag tänker mig fina lägenheter med verandor i två plan, kanske även upp på det gamla taket. Varje lägenhet får en fantastiskt utsikt, men samtidigt kommer vi att hålla oss inom ramarna för det befintliga huset. Det ska smälta in i Degerbys miljö, men det blir kanske lite mer liv i fastigheten.
Tanken är att varje lägenhet även ska ha tillgång till en egen båtplats i den inre hamnen, innanför vågbrytaren i lotskutterhamnen.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax