DELA

ÅHS-ledningen vill stänga Godby HC

I slutet av förra veckan kom beskedet: ÅHS-ledningen föreslår att hälsocentralen i Godby stängs på grund av de stora sparkrav som ställs inför nästa år.
Åtgärden minskar ÅHS utgifter med 136.000 euro per år.
Den 15 september ska ÅHS-styrelsen lämna över sina sparförslag till landskapsregeringen inför nästa år. Sparbetinget är omfattande – 3 miljoner euro måste kapas bort på driften jämfört med i år. Både styrelsen och ledningen har varnat för att effekterna kommer att bli stora både för personal och patienter.
Ett av förslaget är alltså att hälsocentralen i Godby ska stängas. Enligt förslaget ska en tjänst som avdelningsskötare och 1,5 tjänster som sjukskötare dras in. De här åtgärderna, plus de vikariemedel som hade behövts ifall hälsocentralen hade funnits kvar, beräknas spara in 136.000 euro per år för ÅHS.
En sjukskötare och en avdelningsskötare ska enligt förslaget flyttas till häsocentralen i Mariehamn.


Namninsamling
Redan i våras ryktades det om att hälsocentralens framtid är i fara. Då samlade Olle Strömberg från Sund hastigt in över 3.000 namnunderskrifter – något mer än hälften av det potentiella patientunderlaget på norra Åland, drygt 7.000 personer – och hotet avvärjdes.
I slutet av april, när namnlistorna överlämnades till ÅHS-styrelsen, sa ordförande Torbjörn Björkman till Nya Åland att frågan om stängning inte var aktuell och att han hoppades att den heller inte blir det i den kommande budgetprocessen.
Den förhoppningen var förgäves, visar det sig nu.


Många patienter
Den fråga som personalen på Godby hälsocentral ställer sig nu är hur hälsocentralen i Mariehamn ska klara av att ta emot patienterna från norra Åland när antalet tjänster utökas bara marginellt i staden.
Enligt uppgift har hälsocentralen i Godby i genomsnitt 70-75 patientbesök per vardag när personalen är fulltalig. Läkare och sjukskötare har i genomsnitt 50 besök per dag, och ytterligare ett 20-tal patienter kommer dagligen för laboratoriebesök.
Efter beskedet pratade Nya Åland med personalen på hälsocentralen.
– Vi tycker ju att förslaget är förfärligt ur patienternas synvinkel. Förra gången när stängningsryktet gick så blev det ju folkstorm och namninsamling. Det bor många äldre personer på norra Åland och de får mycket sämre service när hälsocentralen stänger.
Man frågar sig också hur alla norråländska patienter ska få plats i hälsocentralen i Mariehamn som knappast är dimensionerad för hela fasta Ålands befolkning.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax