DELA

ÅHS ger goda råd till magsjuka

Just nu är det många som hör av sig till ÅHS angående magsjuka eller vinterkräksjuka.
– Vi märker att folk är oroliga och har många frågor, säger Birgitta Hermans, chef på primärvårdskliniken.
I går lade ÅHS upp information påsin hemsida om allt från symtom till riktlinjer för när det är dags att söka vård.
Där står det bland annat att läsa att magsjuka för de allra flesta är en ofarlig sjukdom trots att besvären kan vara mycket kraftiga:
– Men om man har sämre motståndskraft kan magsjuka vara allvarligt. Det gäller främst spädbarn, gamla och personer som har någon allvarlig sjukdom.

Sprids snabbt
Magsjuka smittar lätt och det kan innebära att människor som varit i nära kontakt med varandra, till exempel i en skolklass eller i en dagisgrupp, blir sjuka. Vinterkräksjukan smittar även från direktkontakt från person till person.
Du kan kontakta vården om du till exempel har symtom på magsjuka och är mycket trött och svag, har blodiga diarréer eller har hög feber och fryser.

Tvätta händerna
För att förhindra smittspridning är det viktigt att tvätta händerna ofta och att stanna hemma i två dygn efter att du haft de sista symtomen.
Typiskt för vanlig magsjuka är att besvären kommer snabbt och sedan går över inom ett par dagar. Man får besvär som illamående, kräkningar, diarré, ont i magen och ibland feber och muskelvärk.
Små barn är känsligare för vätskeförluster än vuxna. Barnet kan snabbt bli sämre om det förlorar mer vätska än det får i sig. ÅHS råd är att därför ge dryck så snart du börjar märka att barnet mår dåligt.

Andra tips:
Drick gärna vatten, te eller särskild vätskeersättning från apoteket. Det är lättare att få i sig vätskan om man tar små klunkar i tät följd eller en klunk varannan minut.
Undvik söta drycker, eftersom mycket socker kan ge mer diarré.
Så snart man känner sig lite bättre och vill börja äta igen är det bra att pröva vanlig mat.

Annika Kullman

annika.kullman@nyan.ax