DELA

ÅHS-chef tror inte på Lindéns sparförslag

Kutym och skillnad i vårdservicen påverkar vart Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) väljer att skicka sina patienter som behöver vård utanför Åland.
Förvaltningschef Tom Axberg säger att läkarna gör den medicinska bedömningen i första hand och sedan ser på kostnaden.
I en insändare i onsdagens Nya Åland kritiserar den tjänstledige ÅHS-läkaren Mogens Lindén förslaget att spara in genom att stänga hälsocentralen i Godby. Han föreslår istället att man ser över upphandlingen av vård utanför Åland.
”Prislappen från Sverige är omkring det dubbla även om patientkategorierna skiljer sig något i jämförbarhet” skriver Lindén och hävdar att ÅHS torde kunna spara upp till en miljon euro genom att upphandla från riket i större utsträckning. ”Upphandla nödvändiga tjänster i Sverige och Finland, privat och offentligt. Där kraven infrias och prislappen är lägst så köper ÅHS sina tjänster” avslutar Lindén sin insändare.

Förenkling
Förvaltningschef Tom Axberg har läst insändaren, men säger att det inte går att förenkla upphandlingen på det vis som Lindén föreslår. Han tror inte heller att det blir någon radikal förändring.
– Våra läkare har en kutym att ta viss vård från Sverige och viss från Finland. Tyvärr är det än liten prisskillnad men för det mesta handlar det om olika typer av vård. Till exempel 95 procent av cancervården sker i Åbo.
Enligt Axberg gör läkaren som skriver remiss i första hand den medicinska bedömningen och i andra hand ser denne på kostnader och språklig service.
– Det är en fråga som är på tapeten hela tiden. Vi har förhandlingar på gång just nu. Och så har vi en mängdrabatt i Uppsala som drar ner priset lite.
Han anser inte heller att ekonomiavdelningen ska blanda sig i läkarnas bedömningar av var den bästa vården ska fås.
– Men det får gärna bli en diskussion.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax