DELA

Ägarna berättar om hästolyckan

De sju hästar som klarade sig i fredagens drunkningsolycka är vid gott mod några dagar efter händelsen. Men två unga hästar klarade sig inte.
– Det här bär man med sig hela livet, och lite till, säger en av ägarna, Linda Karlsson.
Det var i fredags som nio hästar gick igenom isen i Nötholmsviken vid Vandöfjärden i Saltvik. Först rapporterades det om att det var åtta stycken, varav en som drunknade, men efter att räddningsarbetet var avklarat märkte ägarna att det fattades ytterligare en häst, som även den drunknade.
– I all panik när vi höll på och räddade hästarna märkte vi inte att den var borta. Det var först när vi fått upp alla som vi märkte att en till fattades, säger Linda Karlsson när vi träffas vid olycksplatsen.
– Vi hoppades ju in i det sista på att hästen fanns i den stora hagen och att vi inte hittade henne, men så var det ju inte.
I måndags fick man en dykare till Nötholmsviken, som nästan direkt hittade den saknade hästen precis under kanten vid en av vakarna.
– Troligtvis var den en av de första som gick igenom isen och fick sedan de andra över sig och hamnade under isen, säger Karlsson.
Fanny Mattsson var den som fick syn på hästarna när de gått igenom isen.
– Först såg det ut som fåglar, när jag bara såg huvudena på hästarna. Men när jag väl såg att det var dem kastade jag mig på telefonen och ringde Linda och Corinne (Westerlund), säger hon.
Hur går ni vidare?
– Man gör det man orkar med just nu, försöker äta och sova så mycket det bara går. Hästarna är i fokus till hundra procent, säger Karlsson som tog den största ekonomiska smällen med förlusten av bland annat två hästar men även andra kostnader kring räddningsarbetet.
Därför har Corinne Westerlund beslutat att starta en fond.
– Det här blev dyrt för henne och vi vill hjälpa till. Förhoppningsvis kan det kompensera lite av hennes ekonomiska förluster, säger Westerlund.
Läs mer i papperstidningen!

Dan Sjöblom