DELA

Afrikanska organisationer studerar fred på Åland

Ett tjugotal representanter för afrikanska föreningar som arbetar för fred och säkerhet besökte Åland under måndagen.
Besöket var en del av en kurs som organiseras av institutionen för fred och konfliktlösning vid Uppsala universitet och den åländska självstyrelsen var en av de punkter man tog upp.
Med på besöket var en grupp tjänstemän från olika regionala organisationer i Afrika.
Besöket var en del av kursen PASA, Peace and Security in Africa, som organiseras av institutionen för fred och konfliktlösning vid Uppsala universitet tillsammans med det svenska konsultföretaget Indevelop och The African Centre for the Constructive Resolution of Disputes, ACCORD.
– Det är tredje gången kursen organiseras och vi hoppas på att vi ska få bidrag för att fortsätta, säger Mimmi Söderberg Kovacs, lektor vid institutionen.
Vad tycker kursdeltagarna då att de tar med sig från Åland?
– Den största anledningen till att vi kom hit var på grund av er autonomi, som jag är djupt imponerad av. Ni klarar av att leva mellan Finland och Sverige och fortfarande vara självstyrda utan att det uppstår några konflikter. Det är något vi har diskuterat idag och som vi kan lära oss av, något som kommer att göra oss till bättre ledare om vi klättrar högre på karriärstegen, säger Dickson Orji från WAANSA, West Africa Action Network on Small Arms, Nigeria.
Läs mer i papperstidningen!

Felix Quarnström