DELA

ÅCA: Svensk mjölk drabbar negativt

– Det är helt säkert att försäljningen av svensk mjölk på Åland drabbar oss negativt, kommenterar ÅCA-basen Johannes Snellman Klövermjölkens entré i Kantarellens kyldisk.
– Men man måste komma ihåg att produkterna inte kan jämföras med varandra, det är lika stor skillnad som mellan äppel och päron.
Allmänheten har engagerat sig i den svenska Klövermjölken som sedan förra veckan säljs på Kantarellen. Billigare och hållbarare mjölk i större förpackningar, tycker en del medan andra säger att den svenska mjölken både smakar sämre och är ett hot mot den åländska produktionen.
Nya Åland har bett Johannes Snellman, VD på ÅCA att kommentera allmänhetens åsikter och om de var förberedda på att de skulle få konkurrens.
– Vi visste inte att Kantarellen skulle börja sälja Klövermjölk men vi hade nog en känsla att alternativ mjölk skulle komma, Euroshoppers estniska kanske, säger han.


Inte jämföra
Att det drabbar mejeriet negativt, det är han övertygad om.
– Vår marknad är för liten, redan för oss. Vi borde ha dubbelt så många ålänningar, konstaterar han och betonar att man egentligen inte kan jämföra den åländska och den svenska mjölken med varandra.
– Det är lika stor skillnad som mellan äppel och päron.
Skillnaden som Snellman pekar på är att den svenska mjölken är högpastöriserad i 120 grader medan den åländska färskmjölken är pastöriserad i endast 72 grader, något som påverkar både smaken och vitamininnehållet.


Vid färjstrejk
– Dessutom så kan vi leverera sex dagar i veckan, till och med sju om det krisar till sig. Vi kan leverera om det blåser över 20 meter i sekunden eller om det är färjstrejk och tar mjölken slut på hyllan får butikerna snabbt mera
Kan den här svenska mjölkens butikspremiäre nu leda till ett priskrig?
– Risken finns att det blir någon form av priskrig men enligt vad vi vet så har Klövermjölken hittills inte blivit någon succé.
Om den blir det, kan ni tänka er att också ni satsa på mjölk i en och en halv liters tetror?
– Vi har ingen maskin för större förpackningar än en liter och här är åter problemet med att marknaden är för liten för att det skall löna sig att investera i en ny, dyr maskin.


Ny produkt
Mikael Löfström, som är vice vd på Mathias Eriksson, vill ännu inte uttala sig om Klövermjölkens framtid på hyllan.
– Det måste konsumenterna bestämma, vi gör en utvärdering om några veckor då vi ser hur det har fungerat.
Också Löfström betonar att det inte är fråga om samma produkt, mjölk och mjölk.
– Vi har bara tillfört marknaden en ny produkt som inte har funnits tidigare, en ultrapastöriserad mjölk som håller längre, säger Mikael Löfström.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax
Se också debattsidorna 21 och 26!