DELA

ÅAB:s obligationer säkras med bostadslån

Ålandsbanken ger ut obligationer med åländska bostadslån som säkerhet. Man har delgett kreditvärderare detaljerad information om åländska bostadslån men hemlighåller sitt eget kreditbetyg.
I ett börsmeddelande i tisdags säger Ålandsbanken att man vill ge ut säkerställda obligationer, och därför har låtit kreditvärderarna Standard & Poor´s värdera ÅAB:s förmåga att ge ut sådana. Ålandsbanken vill alltså ge ut en obligation till försäljning som man kan garantera att köparna åtminstone får tillbaka insatsen för. Då behöver man en säkerhet, det vill säga något man kan ersätta obligationsköparna med om obligationerna blir värdelösa. Denna säkerhet är åländska och finska bostadslån. Obligationerna hoppas man komma ut med under det tredje kvartalet i år, som Nya Åland tidigare skrivit.
– Vi märkte under finanskrisens första våg 2008-2009 att det enda sättet för banker att finansiera sig som fortfarande fungerade var säkerställda obligationer, och då ville vi ha en sådan livlina. Sedan vill vi också expandera vår verksamhet och då behöver vi finansiering, säger Ålandsbankens CSO Jan-Gunnar Eurell.


Fick AA
Ålandsbankens obligationer fick betyget AA av Standard & Poor´s, det näst högsta betyget. Företaget har alltså uppskattat ålänningarnas förmåga att betala tillbaka sina bostadslån. Detta gör att ÅAB nu kan tjäna pengar dels på räntan som låntagarna betalar för sina lån och dels på det faktum att de faktiskt betalar. Man har också delat med sig av detaljerad information om ålänningarnas bostadslån men håller det egna kreditbetyget för banken hemligt. Att använda bolån som säkerhet för egna obligationer är inte ovanligt i bankbranschen, men det är ovanligt att en så liten bank som ÅAB gör detta.
Läs mer i papperstidningen! Där hittar du även listan över andelen betalningsanmärkningar på Åland, kommun för kommun.

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax