DELA

90.000 liter bränsle kan ha dumpats över Ålands hav

90.000 liter. Så mycket flygplansbränsle kan ha dumpats över Ålands hav i söndags.
Som Nya Åland berättade i går måste ett av av världens största passagerarflygplan dumpa bränsle över Ålands hav på söndagen.
Planet av typen Airbus A380, som var på väg från Paris till Tokyo, tvingades i söndags vända om för en nödlandning. Planet fick tekniska problem med en av dörrarna och sjönk snabbt till 7.600 meter. Det vände strax söder om Mariehamn för att flyga tillbaka till Paris.
Flygplan är inte tillåtna att landa med övervikt och på grund av planets storlek tvingades piloten göra sig av med en tredjedel av lasten, vilket kan handla om 90.000 liter bränsle. Detta skriver FNB.
Om ett flygplan tvingas dumpa last, sker det oftast på hög höjd så bränslet hinner avdunsta innan det når marken. Dumpningen ska ske på en och en halv kilometers höjd för att avdunstning ska ske.
– Målet är att dumpa bränslet så högt uppe som möjligt och på ett glest bosatt område, säger Finnairs informationschef Anna-Kaisa Varamäki till FNB.
Svenska experter menar att en manöver som denna är väldigt ovanlig och att piloter sällan behöver göra något liknande under sina yrkesverksamma år.

Julia Nyback